2018. márc. 27.

17. szám – A hit leckéi – Hit általi megigazulás rovat


(Eredetileg a február 24-ei ifjúsági konferencia részére készült ez a szombatiskolai formában elkészített tanulmány. Bizonyos szempontból összefoglalása annak, amit „A hit leckéi”-sorozat közvetített. Sok testvérünk értékelte ezt a sorozatot, ezért tesszük közzé ezt a tanulmányt is.)


„A hit leckéi” 

„Az igaz ember hitből él” — Miért fontos, időszerű üzenet ez ma számunkra?

1. Ki élhette át a vízözönt, és ki élheti át az emberi történelem végső válságát?
„Noénak pedig ez a története: Noé igaz, tökéletes férfiú kortársai között. Istennel járt Noé… Mondta az Úr Noénak: Menj be te, és egész házad népe a bárkába, mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben.”(1Móz 6,9; 7,1)
„Amiképpen pedig a Noé napjaiban volt, akképpen lesz az ember Fiának eljövetele is.” (Mt 24,37)
„Legyetek feddhetetlenek és tiszták az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette!” (Fil 2,15)

Az igazzá válás útja, lehetősége a legfontosabb kérdés ma számunkra. 

2. Mire lehet számítani, mikor kezdődhet a végső események nyitányát jelentő válság, ami után feltartóztathatatlanul haladnak már az események a végkifejletig? Akár a ma élők is megérthetik, különösen a fiatalok nemzedéke? 
„Figyeljetek, vigyázzatok és imádkozzatok, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő… Hogyha hirtelen megérkezik, ne találjon titeket alva!” (Mk 13,33.36)
„Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről, meglássátok, hogy meg ne rémüljetek, mert mindezeknek meg kell lenniük. De még ez nem itt a vég. Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen, és lesznek éhségek, járványok, földindulások mindenfelé. Mindez pedig a vajúdási fájdalmak kezdete. ” (Mt 24,6–8)

Már ma is olyan a világhelyzet, hogy csupán a szeleket visszatartó angyaloknak köszönhető, hogy nem indult be még a Jézus által előre kijelentett eseménysorozat mint egy feltartóztathatatlan folyamat.
Háború? – Átalakulóban a nagyhatalmi stratégiák… Néhány hete az Egyesült Államok új nemzetbiztonsági stratégiáról szóló dokumentumot tett közzé… Az új dokumentum szerint az amerikaiaknak megfelelő módon kell növelniük az elrettentő erejüket. Donald Trump már korábban kiállt az Egyesült Államok atomfegyverzetének a megerősítéséért… Az orosz katonai gondolkodásban olyan elméleti forgatókönyvek latolgatása is szerepel, amelyek harcászati atomfegyverek bevetésével számolnak egy konfliktus lezárása érdekében, abban bízva, hogy az ellenfél visszariad attól, hogy válaszként hadászati nukleáris eszközöket vessen be, utóbbi ugyanis a világvégét jelentené.” (168 óra, 2018. február 15., 39. o.)
Február 16-án kezdődött Münchenben az 54. nemzetközi biztonságpolitikai konferencia. „A vasárnapig tartó tanácskozások az idén »A szakadékba és onnan vissza?« cím alatt zajlanak… Amint a rendezvény címe is sugallja, a hidegháborús hangulat, az egymásra halmozódó konfliktusok olyan bizonytalanságot keltettek a világban, amely a vezető politikusokat és a biztonságpolitikai szakértőket egyaránt komolyan aggasztja… 2017 során a világ ismét közelebb került egy fegyveres összetűzéshez.” (Népszava, 2018. február 17., 8. o.)
„Izzott a levegő Münchenben.” (Népszava, 2018. február 19., 1. o.) Egyes országok képviselői nyíltan, indulatosan fenyegették egymást. „Sebastian Kurz osztrák kancellár arra figyelmeztetett: hatalmi vákuum alakul ki azzal, hogy az Egyesült Államok egyre kevésbé foglalkozik a nemzetközi válságokkal.” (Uo., 8. o.)

3. Mi az igaz emberré válás egyetlen útja, lehetősége?
„Isten igazsága jelentetik ki abban [az evangélium által] hitből hitbe, miképpen meg van írva: az igaz ember pedig hitből él.” 
„Íme, felfuvalkodott, nem igaz benne a lelke, az igaz pedig a hite által él.” (Rm 1,17; vö. Hab 2,4)
„Adjad, fiam, a te szívedet nékem, szemeid az én útjaimat megőrizzék.” (Péld 23,26)
„Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Tebenned bízik.” (Ézsa 26,3)

(Hogyan mutatja be az igaz ember ellentétét Hab 2,4? Mi az Istenre támaszkodással párhuzamos kifejezés Ésa 26,3-ban? Milyen kapcsolatot találsz e két kifejezés között: „hitből élni”, „Őrá támaszkodni”? Mit jelent az, hogy Isten igazsága „hitből hitbe jelentetik ki”, azaz adatik a hívőnek?)

A hitet – a valódi hitet – így határozhatjuk meg: életünk, önmagunk rábízása Istenre, folyamatos Istenre támaszkodás, önátadás.
„A hit bizalom Istenben, bizakodás abban, hogy Ő szeret bennünket, és a legjobban tudja, hogy mi válik javunkra. A hit rábír bennünket arra, hogy saját utunk helyett az Ő útját válasszuk. A hit saját tudatlanságunk helyett elfogadja az Ő bölcsességét, gyengeségünk helyett az Ő erejét, bűnösségünk helyett az Ő igazságát…
Az Isten Igéje által folytatott élet azt jelenti, hogy egész életünket alárendeljük Istennek. Állandóan áthat bennünket szükségünk és függőségünk érzete. Szívünk sóvárogni fog Isten után.” (Ellen G. White: Nevelés/Előtted az élet, 251., 256. o.)
„Krisztus igazságossága, azaz jelleme jelentetik ki hitből hitbe, vagyis jelenlegi hitedből annak a hitnek a növekvő megértésére kell jutnod, amely szeretet által munkálkodik és megtisztítja a lelket.” (Ellen G. White: A te igéd igazság, 167–168. o.)

4. Mit eredményez a valódi hit? 
„Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a véghezvitelt kegyelméből.” (Fil 2,13)
„Lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok, törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.” (Ezék 36,27)

(Miért mondja Fil 2,13, hogy Isten előbb az „akarást” munkálja bennünk, azután a „véghezvitelt”? Ki cselekszi azt – valódi hit esetén – hogy „Isten parancsolataiban járnak” a hívő emberek? Miért teszi még hozzá: „törvényemet megőrizzétek és betöltsétek”? Mit jelent a törvény „betöltése”? – vö. Mt 5,17, Rm 13,10)
Az őszinte hit kis kezdeménye is értékes. A hitnek azonban olyan szintre kell növekednie, hogy Isten cselekszik bennünk, általunk, mi pedig együttműködünk vele.

5. Hogyan érhetjük el a hitnek ezt a szintjét, és hogyan gyakorolhatjuk a hitet?

„Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.” (Jn 17,3)
„Lakozzék Krisztus a hit által a ti szívetekben. A szeretetben meggyökerezvén és alapot véve… [megismerjétek], mi a szélessége, hosszúsága, mélysége és magassága az Isten jóvoltának. És megismerjétek a Krisztus minden ismeretet felülhaladó szeretetét, hogy ekképpen beteljesedjetek Istennek egész teljességéig.” (Ef 3,17–19)
„Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.” (Rm 10,17)
„Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki titkon van, és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.” (Mt 6,6)

A teljes bizalom Isten iránt – amit a valódi hit jelent – az Ő megismeréséből születik. A megismerésben való növekedéssel együtt növekszik a hit is. Isten megismerésében elsősorban a Biblia kutatása, olvasása által növekszünk, amennyiben kinyitjuk fülünket, szívünket, és „meghalljuk”, amit Ő Igéjén keresztül mond nekünk. Az önátadás gyakorlásának helye, alkalma pedig a sietség nélküli és lélekben, Isten jelenlétébe emelkedő imádság. Az imádság Istenre figyelő csendjében intenzíven tud munkálkodni bennünk a Szentlélek. 
„Sokan vannak, akik még az áhítat idején sem nyerik el az Istennel való tényleges közösség áldásait. Túlságosan sietnek. Gyors léptekkel haladnak át a szerető Krisztus jelenlétének körén. Időznek ugyan egy rövid ideig a szent határokon belül, de nem várják meg az Úr tanácsát. Nincs idejük arra, hogy isteni Mesterükkel legyenek. Életük terheivel térnek vissza munkájukhoz… Akik így cselekszenek, sohasem fogják elérni a legnagyobb eredményeket, illetve mindaddig nem fogják elérni, míg meg nem tanulják az erő titkát. Időt kell adniuk maguknak arra, hogy gondolkozzanak, és bevárják testi, szellemi és lelki erejük Istentől származó megújulását… Nemcsak egy pillanatnyi megállás erejéig időzni Krisztus jelenlétében, hanem személyes kapcsolatot ápolni vele, leülni az Ő társaságában – ez az, amire szükségünk van.” (Ellen G. White: Nevelés/Előtted az élet, 258. o.)

6. Hogyan gyógyít ki minket az „én-betegségből” a valódi hit?
„Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus, amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta érettem.” (Gal 2,20)
„Hol van tehát a dicsekedés? Kirekesztetett. Mely törvény által? A cselekedeteké által? Nem, hanem a hit törvénye által.” (Róm 3,27)
„Találtassam Őbenne, mint akinek nincsen saját igazságom a törvényből, hanem van igazságom a Krisztusban való hit által, Istentől való igazságom a hit alapján.” (Fil 3,9)

(Hogyan viszonyul egymáshoz a mi „saját igazságunk” azaz a saját teljesítményünkből elért igazság, és „Isten igazsága”? Lásd Ésa 64,5.) 

„[Az önszeretet] velünk született, nyilvánvalóan jogtalan kívánság, amelytől nem tudunk, de amelytől mégis szabadulnunk kell. Ám, egyetlen más vallás sem figyelmeztetett rá, hogy ez az önszeretet bűn, sem arra, hogy ebben születtünk, hogy kötelesek vagyunk ellene szegülni, és egyiknek sem volt rá gondja, hogy megadja nekünk a gyógyítás eszközeit.” (Pascal: Gondolatok, 492. töredék) 


Összeállította: Vankó Zsuzsa 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése